You are currently viewing Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αναφέρει την ανάγκη για μείωση των εκπομπών στην ΕΕ και έχει ήδη ξεκινήσει η μετάβαση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές προς την κινητικότητα χαμηλών εκπομπών. Έτσι γεννάται η ανάγκη ενίσχυσης της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και εφαρμογής φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων λειτουργίας του συνόλου των μεταφορικών συστημάτων. Έως το 2030 στόχος αποτελεί το 19% στην τελική κατανάλωση ενέργεια για τις μεταφορές να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) είναι ένα πρόγραμμα που αφορά χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Η/Ο κανονικής ή υψηλής ισχύος και θέσεων στάθμευσης Η/Ο. Το πρόγραμμα αυτό εκπονείται από τους δήμους με βάση το άρθρο 17 του ν. 4710/2020.

Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης πραγματοποιείται με σκοπό:

  • την αύξηση της χρήσης των οχημάτων που έχουν χαμηλές και μηδενικές εκπομπές
  • την ανάπτυξη κατά κύριο λόγο δημοσίως προσβάσιμων υποδομών επαναφόρτισης
  • τη διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά ηλεκτροκίνησης

Εγκύκλιος του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι η αξιολόγηση και η χωροθέτηση των σταθμών δεν πρέπει να πλήττει τους πεζούς, τους ποδηλάτες και γενικότερα τους ευάλωτους χρήστες της οδού (παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, άτομα που σύρουν καρότσι κ.α.). Για την χωροθέτηση του σταθμού φόρτισης επί της οδού (σε παρόδια θέση στάθμευσης), είναι απαραίτητη η εξέταση των γεωμετρικών στοιχείων του όμορου πεζοδρομίου κατά προτεραιότητα, με σκοπό να μην προκύπτουν προβλήματα στην κίνηση των πεζών.

Η εταιρία μας με ερευνητική και μελετητική εμπειρία στην ηλεκτροκίνηση αναλαμβάνει τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/Ο στους χώρους στάσης και στάθμευσης καθώς και σε ελεγχόμενους από τους δήμους χώρους στάθμευσης και δημοτικούς χώρους στάθμευση, όπως προαναφέρθηκαν στον Ν.4710/2020.

Δείτε τον οδηγό υλοποίησης εδώ.

Οι τεχνικές οδηγίες για την εκπόνηση των ΣΦΗΟ εδώ.

Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση